Поддръжка на слънчеви колектори

Слънчевите колектори са системи, които се нуждаят от малко но редовно обслужване. 

Движението на антифриза се осъществява от циркулационна помпа, която дава проблеми много рядко, но е добре нейната работа да се следи. Електронните контролери понякога дефектират, макар и рядко, в този случай системата  от слънчеви колектори няма да работи или ако работи, няма да бъде ефективна. 

Проверете състоянието на антифриза в слънчевия колектор

Вие сами трябва да следите вашата слънчева система. Основното нещо, за което трябва да внимавате, е изтичането на  антифриз. Ако има изтичане на флуид, трябва да се свържете с вашия техник. 

Свържете се с нашите техници по поддръжката от А1 Енерджи ЕООД, за да ревизират системата и отстранят проблема.

Всеки месец трябва да поглеждате налягането на системата, което трябва да бъде между 1 и 2,5 атмосфери. В по-студени дни налягането в слънчевите колектори, може да падне до около 0,5 бара, както и да се качи до 3 - 4 атмосфери в горещ и слънчев ден. Това не е нещо, което да ви притеснява. Ако налягането в слънчевата система падне под 1 бар налягане и остане там, свържете се с нашия техник за отстраняване на проблема. 

Антифриза в слънчевата система ще се разпадне с течение на времето или изпари и евентуално трябва да се смени или долее. 

Уверете се, че слънчевата система работи както очаквате. 

Следете състоянието и на бойлера със серпентина който се нагрява индиректно от флуида и ако в слънчев ден в бойлера нямате топла вода, значи в системата има проблем. По същия начин, ако циркулационната помпа работи, но  тръбопроводната система на слънчевите колектори е студена, може да имате проблем с изтичане или изпаряване на антифриза.

Ако вашата система за подгряване на топла вода от слънчеви колектори  работи ефективно, всяка година от месец април до месец октомври вие ще се къпете безплатно.

А1 Енерджи ЕООД препоръчва да намерите техник, който да осигури годишен сервиз за вашите слънчеви колектори, да поддържа слънчевата система в изправност и да се радвате на нейното безпроблемно използване. 

2.80 / 168
 

Попитай за консултация А1 Енерджи

Телефон за консултация 088 820 85 25

Aко сте затруднени в избора си, не можете да вземете сами решение, за това какво точно Ви трябва, не се колебайте да се обърнете към нас за консултация

Попитай за консултация