Как да изберем подходящо място за монтаж на слънчеви колектори

Как да изберем подходящо място за монтаж на слънчеви колектори

Най-често слънчеви колектори за битова вода се монтират на  покривът, на странични стени на сградата, на балкони или на място в страни от сградата.

Най-важно е да се избере правилно посоката в която ще се насочат слънчевите колектори - юг, югоизток или югозапад, целта е по-дълго време директна слънчева светлина да попада над слънчевата система. Избора на място трябва да бъде с оглед на това къде най-дълго ще попада слънчева светлина върху колектора, дали има дървета или съседни сгради, които биха могли да засенчат колектора и той да не е пълноценен през цялото време.

За да направим правилния избор за място на което да монтираме слънчеви колектори трябва да знаете и какво точно включва тази система, за да определите къде и как може да се монтират отделните елементи. Тя се състои от:

  • Слънчеви колектори, които могат да са плоски, вакуумно тръбни или термосифони
  • Циркулациона система, това са помпата и тръбите в които се движи течността между колектора и системата за топла вода, тези тръби трябва да преминат по най-лесния и най-краткия път от колектора до точка в която ще се загрява водата.
  • Система за контрол, това е модул който регулира и предпазва от прегряване и не позволява течността да се загрее до такива градуси, че да нанесе щети на която и да е част от системата за събиране на слънчева енергия
  • Бойлер, в който посредством серпентина се извършва топлообмена между течността циркулираща в системата и водата използвана за битови нужди. Тук трябва да се съобрази големината на бойлера и мястото където ще бъде монтиран.

С оглед на това, за да изберем дали слънчевите колектори да бъдат монтирани на стена, на балкон, на покрив или страни от сградата, трябва да се вземе в предвид къде точно ще се монтира бойлера, как може да се заходи към него за да бъде вързана циркулационата система на слънчевия колектор.

Монтаж на слънчев колектор на покрива на блока

Когато говорим за жилищни блокове при поставяне на слънчеви колектори на покрива на блока, трябва да се има в предвид, че покривът е обща част от блоковото пространство и за да поставите там система за слънчева енергия трябва да искате разрешение от вашите комшии. На второ място е как точно ще свържете бойлера със слънчевия колектор, дали може да стане през вече съществуваща комина или вентилационна система, ако е така трябва да се съобразите с това дали тя е индивидуална или обхваща няколко апартамента и дали няма да се нарушат целите които изпълняват.

Тръбите за слънчевия колектор може да бъдат монтирани и на фасадата, но трябва да се направи, така че да не променят изгледа и функционалната издръжливост на сградата, а освен това трябва да са добре изолирани за да няма загуба на топлина.

Монтаж на слънчев колектор на вертикална стена

В последно време все по-често се монтират слънчеви колектори на вертикални стени, бил то на блок или къща. Това е по лесен вариант с оглед на това, че връзката между колектора и бойлера може да се направи по-лесно и в по-къс маршрут. Недостатък е тук по-скъпият монтаж, заради евентуален проблем с височината и нуждата от автовишка или друг вид повдигаща техника за да бъде направен монтажа.

Монтаж на слънчев колектор на керемиден покрив или покрив с наклон

Къщите в България са предимно с наклонени покриви, главно керемидени, за да се направи монтаж на слънчев колектор на такъв покрив, трябва да се анализира къде точно да се постави стойката на колектора, така че да събира максимално много слънчева светлина, но в същото време да не пречи запазването на целостта на покрива. Тук стойките се правят специално спрямо формата на покрива и възможността тя да се закрепи здраво за греди, плочи и други елементи на покрива.

Монтаж на слънчеви колектори на двора.

Безспорно най-лесен би бил монтажът на слънчеви колектори да се извърши на двора, това е по-лесния избор ако има възможност за постоянно греене, т.е. в обсега на поставения там слънчев колектор не попадат дървета или други сгради, които могат да го засенчат. Друг фактор е сигурността, дали колекторите са защитени от кражби или счупване в следствие на дейности които могат да се извършват в близост до тях .

2.64 / 263
 

Попитай за консултация А1 Енерджи

Телефон за консултация 088 820 85 25

Aко сте затруднени в избора си, не можете да вземете сами решение, за това какво точно Ви трябва, не се колебайте да се обърнете към нас за консултация

Попитай за консултация